Parsa-basilikavoileipäkakku


Pohja
500 g isoa paahtoleipäviipaletta
tuoretta basilikaa hienonnettuna

Kostutukseen
2 dl kasvislientä

Parsa-kurkkutäyte
1 nippu (450 g)    tuoretta, vihreää parsaa
pala (130 g) kurkkua
1 rasia (200 g)    basilika tuorejuustoa
1 rkl sitruunamehua
½ tl suolaa

Porkkana-kevätsipulitäyte
1 pkt (250 g) kotijuustoa
1 iso porkkana
2 kevätsipulia varsineen
1 dl aurinkokuivattuja tomaattikuutioita öljyssä
1 rasia (200 g) basilika tuorejuustoa

Koristeluun
1 rasia (200 g)     basilika tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
ripaus suolaa
3 kirsikkatomaattia
basilikan lehtiä
herneenversoja


Aloita voileipäkakun valmistaminen esikäsittelemällä parsat. Poista parsojen puumaiset tyvet. Kuori nupuista alaspäin. Keitä suolalla maustetussa vedessä 4 - 6 min. Jos keität parsat pystyasennossa (esim. parsakattilassa), jätä nuppuosa pinnan yläpuolelle. Jäähdytä kylmässä vedessä. Puolita kurkku, poista siemenosa. Hienonna kurkku ja parsat. Yhdistä parsa-kurkkutäytteen ainekset ja sekoita.

Raasta kotijuusto ja porkkana raastimen karkealla terällä. Hienonna kevätsipulit ja valuta aurinkokuivatut tomaattikuutiot. Sekoita kaikki täytteen ainekset.

Vuoraa kakkuvuoka (Ø n. 23 cm) kelmulla. Leikkaa ohuelti leipäviipaleiden reunat pois. Nosta leikkuulaudalle kuusi viipaletta ja kostuta molemmin puolin kasvisliemellä, esim. pullasudilla. Leikkaa viipaleet vuoan reunan korkuisiksi, asettele ne reunoille. Kokoa pohjakerros leipäviipaleista. Kostuta. Levitä päälle puolet basilikasta ja parsa-kurkkutäyte. Tasoita. Kokoa välikerros viipaleista kuten pohjakerros. Kostuta ja levitä päälle loput basilikasta ja porkkana-kevätsipulitäyte. Tasoita ja aseta päälle vielä leipäkerros. Pienet kolot eivät haittaa, sillä viimeinen kerros on kumottuna kakun pohjakerros. Kostuta hyvin.

Peitä kakku kelmulla. Laita esim. lautanen painoksi päälle. Anna vetäytyä jääkaapissa väh. 6 h, mieluiten seuraavaan päivään.

Kumoa kakku suoraan tarjoiluvadille ja poista kelmu. Vaahdota tuorejuusto ja kerma kulhossa, mausta. Levitä seos kakun pinnalle ja reunoille tasaisesti paletin tai lastan avulla ja käytä n. 1 dl siitä koristelupursotuksiin: Lusikoi vaahto pursotuspussiin. Leikkaa kärkeen pieni reikä. Pursota koristeita kakun päälle. Koristele kakku tomaateilla, basilikan lehdillä ja herneenversoilla. 

Alkuperäinen ohje Valion sivuilta

Kommentit