Emännänkakku

Osallistuin Leivontafoorumin haasteeseen, jossa etsittiin kotimaista perinteistä ja vanhaa leipomusta 1940-luvulta tai sitä ennen. Tämä resepti löytyi Keittotaito koteja ja kouluja varten –kirjasta, joka on painettu vuonna 1933. Reseptistä puuttui ainesluettelosta kokonaan kiisselissä käytetty munankeltuainen (keltuainen mainittiin vain ohjetekstissä), joten sen jouduin lisäämään.


6 munaa
200 g sokeria
150 g vehnäjauhoja
150 g voita

Kiiselitäyte:
300 g sokeria
¾ dl vettä
150 g voita
½ l paksua kermaa
20 g liivatelehteä
(2 munankeltuaista)
mausteena: (½ dl) kahvikeitosta

Kuorrutus:
sokerivesikuorrutus


Kakku valmistetaan siten, että munat vatkataan sokerin kanssa hellalla kuohkeaksi, sakeanlaiseksi seokseksi ja sitten haaleaksi, jolloin pesty, sulatettu, vaahdoksi hierottu voi ja jauhot lisätään. Voideltu kakkuvuoka sisustetaan paperilla ja taikina kaadetaan siihen sekä paistetaan kypsäksi hyvänpuoleisessa lämmössä (200 astetta). Paperi otetaan pois, ja kun kakku on jäähtynyt, leikataan se kahteen päällekkäiseen osaan. Pohjan ympärille asetetaan n. 4 cm korkuinen paperikaistale ja sen sisäpuolelle jotakin kiiseliä esim. yllä olevaa. Kun kiiseli on hyytynyt, otetaan paperi pois, kakku kuorrutetaan sokerivesikuorrutuksella.


Kiiseli. Sokerista ja vedestä keitetään paksu seos; siihen lisätään vatkatut munankeltuaiset ja kiiseliä vatkataan tulella, kunnes se sakenee. Sitten se jäähdytetään ja siihen lisätään kuumassa vesitilkassa liuennetut liivatelehdet, pesty, vaahdoksi hierottu voi sekä kermavaahto ja mausteeksi mitä kukin haluaa, joko kahvikeitosta, raastettua sitruunankuorta, kaakaota tms.


Kommentit

  1. Näyttääpä upealta ja ihana tuo vanha kirja alla. Todella nostalginen kakku. <3 Herkullista viikonloppua. <3

    VastaaPoista
  2. Onpa mielenkiintoinen kakku ja taatusti herkullinen!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti