Fammobröd

Tämä leipä on parasta. Vaikka pakastimeen tekisi leipiä isonkin annoksen, niin hetken päästä ne ovat loppu.


20 dl vätska (vatten, mjölk, fil)
3 pkt jäst
200 g margarin
2,5 dl sirap
ca 1½ msk salt
ca 2,5 dl krossat havregryn
ca 35-40 dl vetemjöl
ca 10 kokta pressade potatisar

Hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisätään joukkoon huoneenlämpöinen margariini, siirappi, suola, kaurahiutaleet, perunat ja osa vehnäjauhoista. Vehnäjauhoja lisätään pikkuhiljaa, kunnes taikina on koostumukseltaan löysän pehmeää, muttei tartu enää kiinni. Taikina jaetaan noin 24 osaan ja pyöritetään palloiksi. Pallot kohotetaan liinan alla, jonka jälkeen ne painellaan jauhojen avulla pyöreiksi suht ohuiksi leiviksi (jos tekee liian ohuita, niin ne palavat ja kuivuvat uunissa). Leivät pistellään haarukalla ennen paistamista. Paistaminen (uuni 250-300 astetta): leipiä paistetaan ensin uunin alaosassa lähes kypsiksi (ei mene montaa minuuttia) ja lopuksi pelti nostetaan uunin yläosaan pieneksi hetkeksi, jotta leipä saa hieman väriä. Samaan aikaan uunissa paistetaan sekä ylä- että alaosassa ja leivät paistuvat sen verran nopeaa tahtia, että pitää olla koko ajan valppaana.

Kommentit

  1. Tää on niin kuin rieskaa, mutta nostatuksessa on käytetty hiivaa. Onko ohje suvussa kulkeva vai sun oma keksimä? Tuotahan pittää kokeilla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on perusruotsalaista leipää. Reseptin olen saanut äidiltäni Ruotsista, joka on sen saanut jolta kulta.

      Poista

Lähetä kommentti